- Sosyal-duygusal öğrenme nedir?
- Sosyal-duygusal beceriler nelerdir?
- SEL neden bu kadar önemli?
- Sosyal-duygusal becerileri nasıl öğretiyorsunuz?
Sosyal-duygusal öğrenme eğitimde yaygın bir terimdir ve fikirler ve yöntemler onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak sosyal-duygusal öğrenme tam olarak nedir ve neden önemlidir? İşte eğitimciler ve ebeveynler için genel bir bakış.
Sosyal-duygusal öğrenme nedir?
Kaynak: PenPal Okulları
Sosyo-duygusal öğrenme ve SDÖ olarak da adlandırılan sosyal-duygusal öğrenme, günlük yaşamın "yumuşak becerilerini" kapsar. Çocuklara duygularını yönetmeyi, başkalarıyla iletişim kurmayı, akıllı seçimler yapmayı ve daha fazlasını öğretir. Çocuklar büyüdükçe bazı SDÖ becerilerini doğal olarak edinirler, ancak bunları doğrudan öğretmek her çocuğun bu hayati nitelikleri geliştirme fırsatına sahip olmasını sağlar.
SDÖ hareketi 1960'larda Yale Tıp Fakültesi Çocuk Çalışmaları Merkezi'ndeki araştırmacıların düşük gelirli azınlık çocuklarının eğitim deneyimlerini iyileştirmeye çalışmasıyla başladı. Araştırmacılar, öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerini teşvik ederek akademik sonuçlarını da iyileştirebileceklerini keşfettiler. Sonraki yıllarda eğitimciler SDÖ kavramını benimsediler ve bu kavram birçok eğitim programının düzenli bir parçası haline geldi.müfredat programları bugün.
SEL'in tarihçesi hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Sosyal-duygusal beceriler nelerdir?
Kaynak: CASEL
REKLAM1990'ların ortalarında, Akademik, Sosyal ve Duygusal Öğrenme İşbirliği (CASEL) "sosyal-duygusal öğrenme" terimini ön plana çıkardı. CASEL Çarkı'nda sunulduğu gibi, her çocuğun öğrenmesi gereken beş temel SDÖ yetkinliği belirlediler.
Öz Farkındalık
Bu SEL becerisi kendi duygu, düşünce ve değerlerini tanımakla ilgilidir. Öğrenciler kişisel güçlü yönlerini ve zorluklarını tanımayı öğrenir ve bir büyüme zihniyeti geliştirirler. Önyargılarını ve önyargılarını inceler, toplumdaki kendi rolleri üzerine düşünür ve bir amaç duygusu geliştirirler.
SEL öz farkındalık becerileri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Öz Yönetim
Öğrenciler duygularını tanımlamanın yanı sıra onları yönetmeyi de öğrenmelidir. Dürtü kontrolü ve öz disiplin gibi çeşitli durumlarda uygun şekilde davranma becerilerini geliştirirler. Çocuklar zaman yönetimini ve stres ve kaygıyla nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler. Ayrıca belirledikleri hedeflere ulaşmak için kendilerini motive etmenin en iyi yollarını keşfederler.
SEL öz yönetim becerilerini burada keşfedin.
Sorumlu Karar Alma
SEL etkinlikleri sayesinde öğrenciler bir durumu nasıl değerlendireceklerini ve akıllıca kararlar alacaklarını öğrenirler. Etik sonuçları inceler, gerçekleri fikirlerden ayırmayı öğrenir ve güçlü eleştirel düşünme becerileri geliştirirler. Öğrenciler ayrıca seçimlerinin kendileri ve başkaları üzerindeki potansiyel etkilerini de göz önünde bulundururlar.
SEL sorumlu karar verme becerileri hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
İlişki Becerileri
Bu beceri, öğrencilerin aile ve arkadaşlarından küresel toplumdaki insanlara kadar başkalarıyla nasıl ilişki kurduklarıyla ilgilidir. Çocuklar açık bir şekilde iletişim kurmayı, aktif bir şekilde dinlemeyi ve işbirliği içinde çalışmayı öğrenirler. Çatışmaları çözmenin ve sorunları çözmenin yapıcı yollarını keşfederler. Öğrenciler ayrıca sağlıklı bir ilişkinin neye benzediğine dair bir anlayış geliştirir ve olumsuz sosyal baskıya direnmeyi öğrenirler.
SEL ilişki becerileri hakkında buradan bilgi edinin.
Sosyal Farkındalık
Öğrenciler sosyal farkındalık geliştirdikçe, başkalarının kendilerininkinden farklı geçmişleri, deneyimleri ve bakış açıları olduğunu fark ederler. Empati ve şefkat duygusu geliştirir ve başkalarının güçlü yönlerini kucaklamayı öğrenirler. Çocuklar sosyal normların kültürlere ve durumlara göre değiştiğini öğrenir ve adalet ve adaletsizlik fikirlerini keşfederler.
SEL sosyal farkındalık becerileri hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
SEL neden bu kadar önemli?
Kaynak: ACT
Okullarda SDÖ'ye karşı tepkiler olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak, araştırma üstüne araştırma bunu doğruluyor: SDÖ çocuklar için eğitim deneyimini ve akademik sonuçları iyileştiriyor. Zorbalığı azaltıyor, dayanıklılığı artırıyor ve çocuklara kaygı ve depresyonla başa çıkma becerileri sağlıyor. Dahası, aktif sosyal-duygusal öğrenmenin faydaları kalıcıdır: Takip çalışmaları öğrencilerinliseden mezun olma, ortaöğretime devam etme ve istikrarlı, tam zamanlı bir işte çalışma olasılıkları daha yüksektir.
Çeşitli SEL çalışmalarını ve sonuçlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Ancak son yıllarda, SDÖ'nün temel standartlara ve öngörülen öğrenme müfredat programlarına dahil edilmesine karşı bazı tepkiler ortaya çıktı. SDÖ'nün lehine olan çok sayıda kanıta rağmen, bazı okul bölgeleri ve ebeveyn grupları SDÖ'yü müfredattan çıkarmak ve akademik becerilere ve test sonuçlarına daha fazla vurgu yapmak istiyorlar.
Ancak uzmanlar, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ile akademik sonuçların el ele gittiğini vurgulamaya devam ediyor. Sosyal-duygusal öğrenmeyi müfredattan çıkardığınızda, öğrenciler günlük yaşam ve ilişkilerle başa çıkmak için ihtiyaç duydukları becerileri geliştiremezler. Bu da onların okula ve akademisyenlere odaklanmalarını zorlaştırır ve performansları düşer.
Ruh sağlığı ve akademik başarı arasındaki bağlantıyı buradan keşfedin.
Sosyal-duygusal becerileri nasıl öğretiyorsunuz?
Kaynak: Pathway 2 Success
CASEL, okulları ve öğretmenleri sınıflarında kanıta dayalı etkili SDÖ programları kullanmaya teşvik eder. Bu programlar SAFE kriterlerini karşılamalıdır:
- Sıralı: Program, zaman içinde SDÖ becerilerini geliştiren bağlantılı, eşgüdümlü etkinlikler içermelidir.
- Aktif: Öğrenciler, yeni becerileri düzenli olarak uygulayarak aktif olarak katılma şansına sahip olmalıdır.
- Odaklanmış: Eğitimciler, SDÖ becerilerine hak ettikleri ilgiyi göstermek için müfredatta zaman ayırmalıdır.
- Açık: Program, öğrenmeyi desteklemek için somut dersler, alıştırmalar ve faaliyetlerle belirli sosyal ve duygusal becerileri hedeflemelidir.
Okulunuzun belirli bir SDÖ müfredat programı varsa, sağladığı kaynaklardan yararlanın. Yoksa, mevcut programları keşfetmek ve okulunuzda bir tane uygulamak için yöneticilerinizle konuşun. Araştırmalar, sosyal-duygusal öğrenmenin daha geniş okul, bölge ve topluluk tarafından desteklendiğinde en iyi şekilde çalıştığını göstermektedir.
Okulunuz veya bölgeniz için bir SDÖ programını nasıl seçeceğinizi buradan öğrenin.
Sınıf için SDÖ Etkinlikleri
Okulunuzda bir SDÖ müfredat programı olmasa bile, sınıfınızda sosyal-duygusal becerileri geliştirebilirsiniz. İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı kaynaklar (ayrıca, burada çok daha fazlasını bulabilirsiniz!).
- 38 Sosyal-Duygusal Öğrenmeyi Gün Boyunca Entegre Etmenin Basit Yolları
- Sosyal Becerileri Geliştirmek İçin 25 Eğlenceli ve Kolay SEL Etkinliği
- Sosyal Becerileri Öğretmek için 50 Çocuk Kitabı
- Duygusal Düzenlemeyi Öğretmek için 10 İpucu
- Okul Öncesi ve Anaokulu için 20 Eğlenceli SEL Etkinliği
- Sınıfınızda Güven ve Topluluk Oluşturmak İçin Ücretsiz SEL Aktiviteleri Rehberi
- Ortaokul ve Lise Öğrencileri için 50 SEL İpucu