- 1. İşlerin Doğru Düzeni
- 2. En Son Ne Zaman Yaptınız?
- 3. Harf Çözme
- 4. Kart Geri Çağırma
- 5. Farkı Bulun
Bu yıl zil çalma aktivitelerimi öğrencilerimin ihtiyaç duyduğunu bildiğim becerileri geliştirmeye odaklamaya karar verdim. Birçoğu talimatları takip etmekte ve günden güne materyali hatırlamakta zorlanıyor. Bu yüzden her gün çalışma hafızalarını geliştirmelerine yardımcı olacak aktiviteler üzerinde çalışarak zaman geçireceğiz.
İşte öğrencilerinizin çalışma hafızalarını geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış çeşitli değişkenler (harfler, sayılar, kelimeler ve resimler) kullanan beş etkinlik.
1. İşlerin Doğru Düzeni
Bu etkinlikler için öğrencilerin bilgileri doğru sırayla hatırlayabilmeleri gerekir.
Varyasyon 1: İki dakikalık paylaşım
Öğrencileri eşleştirin ve 1. ortağın o gün yaptığı üç şeyi paylaşmasını sağlayın. 2. ortak bunları 1. ortağa sırayla tekrar etmelidir. Sonra yer değiştirirler.
Varyasyon 2: Ben gidiyorum...
REKLAMÖğrencilerinizi büyük bir daire şeklinde oturtun. Bir öğrenci "Ben [sahile, mağazaya, okula, vb.] gidiyorum ve yanımda [yanınızda getireceğiniz bir nesne] getiriyorum" diyerek söze başlar. Bir sonraki kişi cümleyi tekrar eder, ilk nesneyi söyler ve kendi nesnesini ekler. Oyun, biri bir nesneyi unutana veya sırası dışında hatırlayana ya da zaman sınırınıza ulaşana kadar dairenin etrafında devam eder.
Varyasyon 3: Anında hatırlama
Bir dizi resim, kelime veya sayı ekrana konur ve birkaç saniye orada bırakılır. Kaldırıldıklarında, öğrencilerin öğelerin sırasını bir ortağa yüksek sesle söyleyerek, yazarak veya çizerek hatırlamaları gerekir. Zorluğu artırmak için, öğe sayısını artırın ve görüntülere bakmaları gereken süreyi azaltın.
2. En Son Ne Zaman Yaptınız?
Ödünç alınan En Son Ne Zaman?: Zihin Egzersizleri İçin Sorular Matthew Welp tarafından.
Öğrencilere hatırlama güçlerini test eden sorular verin. Örneğin- En son ne zaman limonata içtiniz/ ayakkabınızı bağladınız/ kağıttan uçak yaptınız/ bir şeyin sesini ayarladınız? vb. Öğrenciler cevaplarını günlüklerine yazabilir veya bir partnerleriyle konuşabilirler. Tüm öğrenciler aynı soruyu cevaplayabilir veya birkaç soru verebilirsiniz ve onlar seçebilirler. Not: Bu aynı zamanda iyi bir tanışma etkinliği de olabilir.siz de faaliyet gösteriyorsunuz.
3. Harf Çözme
Öğrenciler eşleşir ve bir kişi sırtını tahtaya dönerek ayakta durur. Tahtada çeşitli kelimeler oluşturabilecek dört harften oluşan dört set vardır (örneğin: acer, bstu, anem.) Tahtaya bakan eş, eşine bir harf setini okur. Eşinin, harfleri görmeden harflerden hangi kelimelerin oluşturulabileceğini bulmak için 30 saniyesi vardır (örneğin: acer= akre,Her eş bunu birkaç kez yapar. Süreyi kısaltarak veya daha fazla harf ekleyerek bunu zorlaştırın.
Daha kolay varyasyon: Harfler yerine sayıları kullanın. Tahtadan uzağa bakan ortak, çok basamaklı sayıları sırayla tekrar etmelidir.
4. Kart Geri Çağırma
Öğrenciler bir deste kartla eşleşir. 1. Ortak beş kartı yüzü yukarı bakacak şekilde çevirir ve 2. Ortağa bakması için birkaç saniye verir. Daha sonra 1. Ortak beş karttan birini çıkarırken 2. Ortak gözlerini kapatır. Son olarak 2. Ortak gözlerini açar ve hangi kartın eksik olduğunu hatırlaması gerekir.
5. Farkı Bulun
Birbirinin aynısı gibi görünen ancak aralarında birkaç küçük fark bulunan iki resmi tahtaya ya da ekrana koyun. Öğrencilere bulabildikleri kadar çok farkı bulmaları için kısa bir süre verin. Yukarıdaki gibi resimler için NeoK12'yi ziyaret edin.
Çalışma belleği oluşturmak için sınıfınızda hangi etkinlikler işe yaradı? Aşağıdaki yorumlarda paylaşın.