- Öğretim stratejileri nelerdir?
- 1. Problem Çözme
- 2. Ders
- 3. Didaktik Sorgulama
- 4. Gösteri
- 5. Hikaye Anlatımı
- 6. Tatbikat & Uygulama
- 7. Aralıklı Tekrarlama
- 8. Proje Tabanlı Öğrenme
- 9. Kavram Haritalama
- 10. Vaka Çalışmaları
- 11. Anlam için Okuma
- 12. Bilim Deneyleri
- 13. Saha Gezileri
- 14. Oyunlar
- 15. Simülasyonlar
- 16. Hizmet Öğrenimi
- 17. Akran Eğitimi
- 18. Tartışma
- 19. Sınıf veya Küçük Grup Tartışması
- 20. Fishbowl
- 21. Beyin Fırtınası
- 22. Rol Yapma
- 23. Düşün-Eşleş-Paylaş
- 24. Öğrenme Merkezleri
- 25. Bilgisayar Tabanlı Eğitim
- 26. Denemeler
- 27. Araştırma Projeleri
- 28. Günlük tutma
- 29. Grafik Düzenleyiciler
- 30. Jigsaw
Sınıfınızda öğretmek ve öğrenmek için yeni yollar mı arıyorsunuz? Bu öğretim stratejileri örnekleri derlemesi, tüm öğrencilere hitap edecek ve her öğretmen için işe yarayacak yöntemler içerir.
Öğretim stratejileri nelerdir?
En basit ifadeyle, öğretim stratejileri öğretmenlerin öğrenme hedeflerine ulaşmak için kullandıkları yöntemlerdir. Başka bir deyişle, aklınıza gelebilecek hemen hemen her öğrenme etkinliği bir öğretim stratejisi örneğidir. Bunlar aynı zamanda öğretme stratejileri ve öğrenme stratejileri olarak da bilinir.
Bu stratejiler bazen beş türe ayrılır: doğrudan, dolaylı, deneyimsel, etkileşimli ve bağımsız. (Öğretim stratejileri türleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.) Ancak birçok öğrenme stratejisi örneği birden fazla kategoriye uymaktadır. Öğretmenlerin araç kitlerinde ne kadar çok seçenek olursa, tüm öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak o kadar kolay olacaktır.
Zaman zaman yeni stratejiler denemekten korkmayın; yeni bir favori bulabilirsiniz! İşte en yaygın öğretim stratejisi örneklerinden bazıları.
1. Problem Çözme
Kaynak: Çocuklar için STEM Aktiviteleri
Bu dolaylı öğrenme yönteminde, öğrenciler bir çözüm bulmak için bir problem üzerinde çalışırlar. Yol boyunca, problemi anlamak ve çözmek için yaratıcı düşünceyi kullanmak için bilgi geliştirmelidirler. STEM zorlukları, problem çözme öğretim stratejilerinin müthiş örnekleridir.
REKLAM2. Ders
Bu yöntem bugünlerde "sıkıcı" veya "eski moda" olduğu için çok eleştiriliyor. Tek öğretim stratejiniz olmasını istemediğiniz doğru, ancak kısa dersler hala çok etkili öğrenme araçlarıdır. Bu tür doğrudan eğitim, belirli ayrıntılı bilgileri vermek veya adım adım bir süreci öğretmek için mükemmeldir. Ve dersler sıkıcı olmak zorunda değildir - sadece TED Konuşmalarına bakın.
3. Didaktik Sorgulama
Bunlar genellikle ders anlatımı gibi diğer doğrudan öğretim yöntemleriyle eşleştirilir. Öğretmen, öğrencilerin materyali anladığını belirlemek için sorular sorar. Bunlar genellikle "kim", "ne", "nerede" ve "ne zaman" ile başlayan sorulardır.
4. Gösteri
Bu doğrudan öğretim yönteminde öğrenciler, bir öğretmenin bir eylemi veya beceriyi göstermesini izler. Bu, bir öğretmenin bir matematik problemini adım adım çözdüğünü görmek veya beyaz tahtada doğru el yazısını göstermesini izlemek olabilir. Genellikle bunu, öğrencilerin benzer şekilde uygulamalı alıştırmalar veya etkinlikler yapması izler.
5. Hikaye Anlatımı
Ezop'un fabllarından bu yana, hikaye anlatımını öğretmek için bir yol olarak kullanıyoruz. Hikayeler öğrencilerin dikkatini en başından çeker ve öğrenme süreci boyunca onları meşgul eder. Gerçek hayat hikayeleri ve kurgu, duruma bağlı olarak her ikisi de eşit derecede iyi çalışır.
6. Tatbikat & Uygulama
Çocukların matematik bilgilerini pratik etmelerine yardımcı olmak için daha önce flash kartlar kullandıysanız veya tüm sınıfa bir kelimenin yazılışını yüksek sesle söylettiyseniz, alıştırma ve alıştırma yapmışsınız demektir. Bu, geleneksel öğretim stratejileri örneklerinden bir diğeridir. Çocukların belirli bilgileri ezberlemesi veya adım adım bir beceride ustalaşması gerektiğinde, alıştırma ve alıştırma gerçekten işe yarar.
7. Aralıklı Tekrarlama
Genellikle doğrudan veya bağımsız öğretimle eşleştirilen aralıklı tekrar, öğrencilerden belirli bilgi veya becerileri giderek daha uzun aralıklarla hatırlamalarının istendiği bir yöntemdir. Örneğin, sınıfta Amerikan İç Savaşı'nın nedenlerini tartıştıktan bir gün sonra, öğretmen konuya geri dönebilir ve öğrencilerden nedenleri listelemelerini isteyebilir. Ertesi hafta, öğretmen onlardan bir kez daha sorar veAralıklı tekrar, bilginin kalıcı olmasına yardımcı olur ve özellikle öğrencilerin her gün pratik yapmadıkları ancak uzun vadede bilmeleri gereken bir şey olduğunda (final sınavı gibi) yararlıdır.
8. Proje Tabanlı Öğrenme
Çocuklar gerçek proje tabanlı öğrenime katıldıklarında, dolaylı ve deneyimsel stratejilerle öğrenirler. Gerçek dünyadaki bir soruna çözüm bulmak için çalışırken, eleştirel düşünme becerilerini geliştirirler ve araştırma, deneme yanılma, işbirliği ve diğer deneyimlerle öğrenirler.
9. Kavram Haritalama
Kaynak: Cornell Üniversitesi
Öğrenciler, bir konuyu ana noktalarına ayırmak ve bu noktalar arasında bağlantılar kurmak için kavram haritalarını kullanırlar.
10. Vaka Çalışmaları
Vaka çalışmaları dendiğinde akla ilk gelen muhtemelen hukuk fakültesidir. Ancak bu yöntem her yaşta ve çeşitli konularda işe yarar. Bu dolaylı öğrenme yöntemi öğrencilere sonuç çıkarmak, bağlantı kurmak ve mevcut bilgilerini geliştirmek için materyal kullanmayı öğretir.
11. Anlam için Okuma
Bu, okumayı öğrenmekten farklıdır. Bunun yerine, öğrencilerin bir konu hakkında bilgi edinmek için metinleri (basılı veya dijital) kullanmasıdır. Bu geleneksel strateji, öğrenciler zaten güçlü okuduğunu anlama becerilerine sahip olduğunda en iyi şekilde çalışır. Öğrencilere anlam için okumadan en iyi şekilde yararlanma becerisini kazandırmak için ücretsiz okuduğunu anlama paketimizi deneyin.
12. Bilim Deneyleri
Kaynak: Rhythms of Play
Uygulamalı deneyler, çocukların beklentileri belirlemeyi, sağlam metodoloji oluşturmayı, sonuç çıkarmayı ve daha fazlasını öğrenmelerini sağlar.
13. Saha Gezileri
Gerçek dünyaya çıkmak, çocuklara deneyimler yoluyla dolaylı olarak öğrenme şansı verir. Zaten bildikleri kavramların uygulamaya konulduğunu görebilir veya çevrelerindeki dünyadan yeni bilgiler veya beceriler öğrenebilirler.
14. Oyunlar
Öğretmenler, oyun oynamanın çocukların öğrenmesini sağlamanın eğlenceli (ve bazen sinsi) bir yolu olduğunu uzun zamandır biliyor. Herhangi bir konu için özel olarak tasarlanmış eğitici oyunlar kullanabilirsiniz. Ayrıca, normal masa oyunları (bu sınıf favorileri gibi) genellikle matematik, okuma, eleştirel düşünme ve daha fazlası hakkında birçok dolaylı öğrenme içerir.
15. Simülasyonlar
Bu strateji deneyimsel, etkileşimli ve dolaylı öğrenmeyi bir araya getirir. Öğretmen gerçek dünyadaki bir faaliyetin veya deneyimin simülasyonunu hazırlar. Öğrenciler rolleri üstlenir ve mevcut becerilerini ve bilgilerini kullanarak veya yol boyunca yenilerini geliştirerek alıştırmaya katılırlar. Sonunda, sınıf ayrı ayrı ve birlikte neler olduğunu ve ne öğrendiklerini yansıtır.
16. Hizmet Öğrenimi
Bu, öğrencileri gerçek dünyaya götüren bir başka öğretim stratejisi örneğidir. Genellikle problem çözme becerilerini içerir ve çocuklara anlamlı sosyal-duygusal öğrenme fırsatı verir.
17. Akran Eğitimi
Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolunun onu başkalarına öğretmek olduğu sık sık söylenir. "Protégé Etkisi" olarak adlandırılan bu etki üzerine yapılan çalışmalar da bunu kanıtlıyor gibi görünüyor. Öğretebilmek için önce bilgiyi kendiniz anlamalısınız. Daha sonra, bunu başkalarıyla paylaşmanın yollarını bulmalısınız - bazen birden fazla şekilde. Bu, materyalle olan bağınızı derinleştirir ve çok daha uzun süre aklınızda kalır. Akranlarınızın eğitmesini sağlamayı deneyinsınıfınızda birbirinizi tanıyın ve sihrin nasıl işlediğini görün.
18. Tartışma
Kaynak: The New York Times
Bazı öğretmenler sınıfta münazara yapmaktan çekinir ve bunun çok düşmanca bir hal alacağından korkar. Ancak çeşitli bakış açılarını tartışmayı ve savunmayı öğrenmek önemli bir yaşam becerisidir. Münazaralar öğrencilere konularını araştırmayı, bilinçli seçimler yapmayı ve duygular yerine gerçekleri kullanarak etkili bir şekilde tartışmayı öğretir.
19. Sınıf veya Küçük Grup Tartışması
Sınıf, küçük grup ve ikili tartışmaların hepsi mükemmel etkileşimli öğretim stratejileri örnekleridir. Öğrenciler bir konuyu tartışırken kendi düşüncelerini netleştirir ve başkalarının deneyimlerinden ve fikirlerinden öğrenirler. Elbette, konunun kendisi hakkında bilgi edinmenin yanı sıra, değerli aktif dinleme ve işbirliği becerileri de geliştirirler.
20. Fishbowl
Sınıf tartışmalarınızı fishbowl yöntemiyle bir adım öteye taşıyın. Küçük bir öğrenci grubu sınıfın ortasında oturur. Sınıf arkadaşları sessizce dinleyip not alırken onlar bir konuyu tartışır ve münazara ederler. Sonunda öğretmen tartışmayı tüm sınıfa açar, onlar da geri bildirimde bulunur ve kendi iddialarını ve itirazlarını sunarlar.
21. Beyin Fırtınası
Bir öğretmenin bir konuyu açıklamak veya bir sorunu çözmek için örnekler vermesinden ziyade, öğrenciler işi kendileri yaparlar. Beyin fırtınasının tek kuralını unutmayın: Her fikir hoş karşılanır. Herkesin katılma şansı olduğundan emin olun ve çok sayıda benzersiz fikir üretmek için çeşitli gruplar oluşturun.
22. Rol Yapma
Rol yapma bir tür simülasyon gibidir ancak daha az yoğundur. Sosyal becerileri geliştirmek ve sosyal-duygusal öğrenmeye odaklanmak için mükemmeldir. Öğrencilerin iyi etkileşimlerin yanı sıra kötü etkileşimleri de modellemelerini sağlayarak ve ardından aradaki farkı tartışarak bu stratejiye bir değişiklik getirin.
23. Düşün-Eşleş-Paylaş
Bu yapılandırılmış tartışma tekniği basittir: Önce öğrenciler öğretmen tarafından sorulan bir soru hakkında düşünürler. Öğrencileri eşleştirin ve cevapları hakkında konuşmalarına izin verin. Son olarak tüm sınıfın tartışmasına açın. Bu, çocukların tartışmalara düşük anahtarlı bir şekilde katılmalarına yardımcı olur ve tüm sınıfın önünde konuşmadan önce onlara "pratik yapma" şansı verir.
24. Öğrenme Merkezleri
Kaynak: Pocket of Preschool
Sadece matematik, yazma, okuma ve daha fazlası için merkezlerle bağımsız öğrenme stratejilerini teşvik edin. Çeşitli etkinlikler sağlayın ve çocukların zamanlarını nasıl geçireceklerini seçmelerine izin verin. Genellikle keyif aldıkları etkinliklerden daha iyi öğrenirler.
25. Bilgisayar Tabanlı Eğitim
Bir zamanlar nadir görülen, artık hayatın günlük bir gerçeği olan bilgisayar tabanlı eğitim, öğrencilerin bağımsız olarak çalışmasına olanak tanır. Kendi hızlarında ilerleyebilir, sınıfı bekletiyormuş gibi hissetmeden bölümleri tekrar edebilirler. Öğrencilere genç yaşta iyi bilgisayar becerileri öğretin, böylece işe odaklandıklarını ve güvenli bir şekilde yaptıklarını bilmek sizi rahatlatacaktır.
26. Denemeler
Kompozisyon yazmak çocukları düşüncelerini netleştirmeye ve düzenlemeye teşvik eder. Yazılı iletişim son yıllarda daha önemli hale gelmiştir, bu nedenle açık ve net bir şekilde yazabilmek her çocuğun ihtiyaç duyduğu bir beceridir. Bu bağımsız öğretim stratejisi iyi bir nedenden dolayı zaman testine dayanmıştır.
27. Araştırma Projeleri
İşte eski ama güzel bir şey daha! Çocuklar bir konuyu araştırmak ve sunmak için bağımsız olarak çalıştıklarında, öğrenmeleri tamamen kendilerine bağlıdır. Hızlarını belirlerler, bir odak noktası seçerler ve nasıl plan yapacaklarını ve son teslim tarihlerine nasıl uyacaklarını öğrenirler. Bu genellikle yaratıcılıklarını ve kişiliklerini göstermeleri için de bir şanstır.
28. Günlük tutma
Kişisel günlükler, çocuklara konular üzerinde düşünme ve eleştirel düşünme şansı verir. İster öğretmenin yönlendirmelerine yanıt versinler ister sadece günlük düşüncelerini ve deneyimlerini kaydetsinler, bu bağımsız öğrenme yöntemi yazma ve içsel becerileri güçlendirir.
29. Grafik Düzenleyiciler
Kaynak: Kamp Ateşi Etrafında
Grafik düzenleyiciler, öğrencilerin anlamasına ve hatırlamasına yardımcı olmak için bilgileri görsel olarak düzenlemenin bir yoludur. İyi bir düzenleyici, karmaşık bilgileri basitleştirir ve bir öğrencinin sindirmesini kolaylaştıracak şekilde düzenler. Grafik düzenleyiciler metin ve resimler içerebilir ve öğrencilerin anlamlı bir şekilde bağlantı kurmasına yardımcı olur.
30. Jigsaw
Jigsaw grup öğrenimini akran öğretimi ile birleştirir. Öğrenciler "ev gruplarına" atanır. Bu grup içinde her öğrenciye öğrenmesi için özel bir konu verilir. Aynı konu verilen diğer öğrencilerle bir araya gelirler, sonra araştırırlar, tartışırlar ve uzmanlaşırlar. Son olarak, öğrenciler ev gruplarına geri dönerler ve diğer üyelere uzmanlaştıkları konuyu öğretirler.