Sınıfta İçsel ve Dışsal Motivasyon - WeAreTeachers

Günümüzün hızlı tempolu dünyasında, öğrencilerin ilgisini çekmek öğretmenler için büyük bir zorluktur. Çoğu zaman, her şey uygun motivasyonu bulmakla ilgilidir. Ama hangi tür motivasyondan bahsediyoruz? İçsel motivasyon mu? Dışsal motivasyon mu? Ya da belki her ikisinin bir kombinasyonu mu? Burada, içsel ve dışsal motivasyon hakkında bazı açıklamalar ve öğrencilerinize ilham vermenize yardımcı olacak birkaç öneri.

İçsel motivasyon nedir?

İçsel motivasyon, bir şeyi kişisel tatmin için yapmaktır. Birincil motivasyon kaynağı içseldir (yani karşılığında bir şey almayı beklemezsiniz). Bir şeyi sadece sizi iyi hissettirdiği, kişisel olarak zorlayıcı olduğu ve/veya bir başarı duygusuna yol açtığı için yaptığınızda içsel olarak motive olursunuz. Örneğin, bir öğrenci okumak için içsel olarak motive olabilir çünküdünya hakkındaki meraklarını tatmin eder ve onlara huzur duygusu verir. İçsel motivasyon bir şeyi "sırf" yapmaktır.

Dışsal motivasyon nedir?

Dışsal motivasyon, bir ödül kazanmak veya bir cezadan kaçınmak için bir şey yapmaktır. Birincil motivasyon kaynağı dışsaldır (yani, belirli bir görevi tamamlamak için bir şey almayı beklersiniz veya bir şeyi yapmamanın bir sonucundan kaçınmak istersiniz). Örneğin, bir öğrenci iyi bir not almak istediği için bir sınava çalışır. Ya da davranışlarına dikkat ederler çünkü teneffüslerini kaybetmek istemezler.Öğrenciler davranışları hoşlandıkları veya tatmin edici buldukları için değil, karşılığında bir şey elde etmek veya olumsuz bir sonuçtan kaçınmak için seçerler.

Dışsal motivasyon işe yarar mı?

Eğitimciler olarak, dışsal motivasyonun dezavantajları hakkında çok şey duyduk. Araştırmalar, dışsal motivasyonun en iyi ihtimalle yalnızca kısa vadeli etkiler yarattığını göstermiştir. Princeton Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, "Dışsal teşvikler kısa vadede zayıf pekiştiricilerdir ve uzun vadede olumsuz pekiştiricilerdir" diyecek kadar ileri gitmektedir.

Bağımlılıklar yaratıyor mu?

Bir başka eleştiri de bazen çocukların dışsal motivasyonla gelen ödüllere bağımlı hale gelmeleridir. Monica Frank, PhD'ye göre, "Çocuklara doğal ödülü olan faaliyetler için ne kadar çok ödül verilirse, o kadar çok ödül bekleyecek ve bu dışsal motivasyon olmadan hedef belirleyemeyecek veya başaramayacaklardır." Hepimizin "Bunu neden yapıyoruz?" diye soran öğrencileri olmuştur.ya da "Bu görevi tamamlarsak ne elde ederiz?" Öğrencilerimize "neden" sorusunu çok sık sorarsak, bağımsız öğrenenler olmalarının önünde durmuş oluruz.

Dışsal motivasyon bir öğrencinin öz saygısını etkiler mi?

Çocuklar dış motivasyona çok fazla güvendiklerinde, kendilerini başkalarıyla kıyaslamayı öğrenirler ve başkalarının görüşlerine çok fazla ağırlık verebilirler. Mary kadar çıkartmam var mı? Ödevi doğru şekilde yaptığım için öğretmenim benden memnun mu? Öğrenciler onaylanmak için her zaman kendi dışlarına bakarlarsa, bu onay hazır olmadığında mutsuz ve verimsiz olurlar ve öz saygıları zarar görebilir.

REKLAM

İkisi için de yer var mı?

Sağduyu bize dışsal motivasyonun her zaman kötü bir şey olmadığını gösterir, özellikle de çocuklara eğitim vermek söz konusu olduğunda. Aslında, özellikle öğrencilerin hoş bulmadıkları bir görevi tamamlamaları gereken durumlarda bazen son derece faydalı olabilir. Sınıfta, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, yapmak zorunda olduğumuz birçok şey vardır, eğer seçme şansımız olsaydı yapmazdık.Doğru teşvik, öğrencilerin öğrenmeye yatırım yapmasını sağlayan bir kanca görevi görür. Ve şunu unutmamalıyız: Çocuklar hala gelişmekte ve içsel motivasyonun temelini oluşturan deneyimlerden oluşan banka hesaplarını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, yeni bir beceride ustalaşmak veya bilmedikleri bir alana adım atmak için biraz dış motivasyona ihtiyaç duyarlarsa, sorun değil.

Sonuç: Önemli olan doğru dengeyi bulmaktır.

Peki öğretmenler öğrencilerinin içsel motivasyonunu nasıl tetikleyebilir?

Kelime içsel içten gelmek anlamına gelir, bu nedenle bir öğrenciyi içsel olarak motive olması için eğitebileceğimizi ima etmek mantığa aykırı görünmektedir. Bir öğrencinin birey olarak kim olduğunu değiştiremesek de, öğrencileri kendi motivasyon kaslarını geliştirmeye teşvik etmek için en uygun ortamı yaratabiliriz. İşte başlamanız için birkaç öneri.

1. Öğrencilerinizi tanıyın.

Çocuklarınızı birey olarak tanıyın ve neye ilgi duyduklarını ve en iyi nasıl öğrendiklerini keşfedin. Ardından eğitiminizi bu motive edici faktörler etrafında tasarlayın. Çocukların ilgisini çekmek için eğitiminizi değiştirin. Bağımsız, ortak ve grup çalışmalarının bir karışımını sağlayın. Teknolojiyi kullanın. Sanatı dahil edin. Parmağınızı öğrencilerinizin nabzında tutun ve gerektiğinde ayarlayın.

2. Çevrelerini sahiplenmelerini sağlayın.

Öğrencilerinizi sınıf topluluğunuzun yol gösterici ilkelerini oluşturmaya dahil edin. Belirli bir grup birey için en uygun öğrenme ortamını oluşturmak için birlikte çalışın. Tüm insanlar gibi, öğrencilerinizin de yaratılmasına yardımcı oldukları bir şeye özen gösterme olasılığı daha yüksektir.

3. Sağlam bir temele sahip olduklarından emin olun.

Öğrencilerin üzerine inşa edebilecekleri sağlam bir bilgi temeline sahip olmaları için temel becerileri açık bir şekilde öğretin. İçsel motivasyon karmaşık görevlerin üstesinden gelebilmekten gelecektir. Öğrencilerin güvenini artırın ve başlamadan önce ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip olduklarından emin olun.

4. Hedef belirleme alıştırması yapın.

Okuryazarlık danışmanı Lindsey Barrett'e göre, "On yıllara yayılan araştırmalar, öğrenci hedefleri belirlemenin hem motivasyonu hem de başarıyı artırdığını, büyüme zihniyetini teşvik ettiğini ve ayrıca öğrencilerin gelecekteki kariyerlerine hazırlanmak için ihtiyaç duydukları becerilerin gelişimini desteklediğini gösteriyor."

5. Spesifik geri bildirim verin.

Öğrencilere zayıf yönleri yerine güçlü yönlerine odaklanan geri bildirimler verin ve olabildiğince spesifik olun. "Harika iş!" veya "çok zekisin" demek yerine, yorumlarınızı doğrudan öğrencinin çabasına bağlayın. Örneğin, "Kompozisyonun çok iyi oldu çünkü üzerinde çalışmak için mükemmel bir taslak oluşturdun" veya "Fen laboratuvarından çıkardığın sonuç çok anlayışlıydı çünküçok keskin gözlemler yaptı."

6. Doğuştan gelen meraklarından yararlanın.

Öğrencileri, sadece not almak için yapmak zorunda hissetmek yerine, daha fazlasını öğrenmek istedikleri için ödev almaya teşvik edin. Öğrencilere kendi öğrenmelerini yönlendirme fırsatı vermek için müfredatınızın bir parçası olarak bir Genius Saati oluşturun.

7. Mümkün olduğunca öğrencilerin çalışmalarında seçim yapmalarına izin verin.

Kitabında Yüksek Katılımlı Sınıf Dr. Robert Marzano, öğrenci seçiminin önemini vurguluyor. Öğrencilere seçim hakkı verildiğinde, sınıf etkinliklerini daha önemli olarak algıladıklarını belirtiyor. Bu da çaba göstermeleri ve öğrenmelerinde daha derine inmeleri için içsel motivasyonlarını artırıyor.

8. Sınıf etkinlikleri ile gerçek dünya durumları arasında bağlantı kurun.

Belki de öğrencilerinizden biri büyüdüğünde mühendis olmak istiyordur. Eğer öyleyse, matematik kavramlarını sağlam bir şekilde anlamaları gerekir. Çalıştıkları şeyin gelecekte hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacağını bilmek, öğrencilerinizin içsel motivasyonunu artıracaktır.

9. Yoldan çekilin.

Öğrencilerinize mümkün olduğunca kendi yollarını bulmaları için güvenin. Bir öğretmen olarak işiniz, zemini hazırlamak ve yapılacak iş için bir çerçeve sağlamaktır. Michael Linsin, öğrencilerin öğrenmesini, motivasyonunu ve bağımsızlığını artırmanın bu nazik ama güçlü yolunu paylaşıyor: "Emin olmak için onları nokta atışı talimatlarla başarıya hazırlayın" diye tavsiye ediyor. "Ama sonra arka planda kaybolun.Pratik yapmak öğrenme için kritik öneme sahiptir ve çok fazla yardım sunmak çoğu zaman yeterince yardım sunmamaktan daha sorunludur."

İçsel ve dışsal motivasyon hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Gelin fikirlerinizi WeAreTeachers YARDIM HATTI'nda paylaşın.

Öğrencilerinizi motive etmekle ilgili daha fazla ipucu için Yeni Başlayan Okuyucuları Motive Etmenin 24 Yolu ve Öğrencilerin En Büyük Motivasyon Katilleri kitaplarına göz atın.

Başa dön