Günümüzde pek çok okul, çocuklara sabit zihniyete karşı büyüme zihniyetini öğretmekten bahsediyor. Büyüme zihniyetinin öğrencilerin zorlukları kucaklamasına, başarısız olup tekrar denemeyi öğrenmesine ve küçük gelişmelerden bile gurur duymasına yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Peki büyüme zihniyeti tam olarak nedir ve öğretmenler bunu sınıflarında gerçekten nasıl uygulayabilirler?

Sabit zihniyete karşı gelişim zihniyeti nedir?

Psikolog Carol Dweck, sabit ve gelişim zihniyetleri fikrini kitabıyla meşhur etti Zihniyet: Başarının Yeni Psikolojisi Kapsamlı bir araştırma sonucunda iki yaygın zihniyet ya da düşünme biçimi olduğunu keşfetti:

  • Sabit zihniyet: Sabit zihniyete sahip kişiler, yeteneklerinin oldukları gibi olduğunu ve değiştirilemeyeceğini düşünürler. Örneğin, bir kişi okuma konusunda kötü olduğuna inanabilir, bu yüzden denemeye zahmet etmez. Tersine, bir kişi zeki olduğu için çok fazla çalışması gerekmediğini düşünebilir. Her iki durumda da, bir kişi bir şeyde başarısız olduğunda, basitçe pes eder.
  • Büyüme zihniyeti: Bu zihniyete sahip olanlar, yeterince çaba gösterdikleri takdirde her zaman yeni şeyler öğrenebileceklerine inanırlar. Hatalarını kabullenir, onlardan ders çıkarır ve yerine yeni fikirler denerler. Başarısız olmaktan ve tekrar denemekten korkmazlar.

Dweck, başarılı insanların büyüme zihniyetini benimseyenler olduğunu bulmuştur. Hepimiz zaman zaman bu ikisi arasında gidip gelsek de, büyüme odaklı bir düşünce ve davranış biçimine odaklanmak, insanların gerektiğinde uyum sağlamasına ve değişmesine yardımcı olur. Bu insanlar "Bunu yapamam" diye düşünmek yerine, "Bunu HENÜZ yapamam" derler.

Büyüme zihniyeti öğrenciler için kilit öneme sahiptir. Yeni fikirlere ve süreçlere açık olmalı ve yeterli çabayla her şeyi öğrenebileceklerine inanmalıdırlar. Kulağa basit geliyor, ancak öğrenciler bu kavramı gerçekten benimsediklerinde, gerçek bir oyun değiştirici olabilir.

Bu zihniyetler sınıfta neye benziyor?

Kaynak: Intelligent Training Solutions

Sabit bir zihniyetin farkına varmak, öğrencilerin büyümesine yardımcı olmanın ilk adımıdır. Neredeyse tüm çocuklar (aslında tüm insanlar) işler çok zorlaştığında pes etme eğilimindedir. Bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Ancak öğrenciler sabit bir zihniyete sağlam bir şekilde yerleştiklerinde, genellikle daha denemeden pes ederler. Bu da öğrenmeyi ve büyümeyi durdurur.

REKLAM

Sabit Zihniyet Örnekleri

Beşinci sınıf öğrencisi Lucas matematikte hiçbir zaman iyi olmamıştır. Matematiği sıkıcı ve çoğu zaman kafa karıştırıcı bulur. İlkokul yılları boyunca, idare edecek kadarını yapmıştır, ancak şimdi öğretmenleri onun temel matematik bilgilerini zar zor bildiğini ve ortaokul matematik derslerine hazır olmadığını fark ederler. Ona bir sınıf yardımcısından bire bir özel ders almasını sağlarlar, ancak Lucas denemekle ilgilenmez."Yapamam" diyor. "Denemedin bile!" diye cevap veriyor. "Fark etmez. Yapamam. Yeterince zeki değilim" diyor Lucas ve kalemi eline almayı bile reddediyor.

Lise ikinci sınıf öğrencisi Alicia, büyük projelerle uğraşmak zorunda kaldığında kolayca bunalıyor. Nasıl başlayacağını bilmiyor ve öğretmenleri veya ebeveynleri yardım teklif ettiğinde reddediyor. "Bu çok fazla" diyor onlara. "Böyle şeyler yapamam, hep başarısız olurum." Sonunda, genellikle denemeye bile zahmet etmiyor ve teslim edecek hiçbir şeyi olmuyor.

Jamal sekizinci sınıfa gidiyor ve lise derslerini seçiyor. Öğretmenleri onda büyük bir potansiyel olduğunu ama kolay olana yöneldiğini fark etmişler. Lise yolculuğuna başlarken bazı zorlu onur dersleri almasını öneriyorlar ama Jamal ilgilenmiyor. "Hayır, teşekkürler" diyor onlara. "Çok zor olmayan dersleri alırsam kendimi daha iyi hissederim. O zaman başarısız olmayacağımı bilirim."

Büyüme Zihniyeti Örnekleri

Olivia dördüncü sınıfa gidiyor. Okulu her zaman kolay bulmuştur ama bu yıl kesirlerde zorlanıyor. Hatta hayatında ilk kez bir sınavda başarısız oluyor. Endişelenerek öğretmeninden yardım istiyor. "Bunu anlayamıyorum" diyor. "Başka bir şekilde açıklayabilir misiniz?" Olivia başarısızlığın sadece bir şeye farklı yaklaşması ve tekrar denemesi gerektiği anlamına geldiğini biliyor.

Bayan Garcia yedinci sınıflar için bir tiyatro oyunu düzenlemektedir ve sessiz öğrenci Kai'ye katılmak isteyip istemediğini sorar. "Daha önce hiç böyle bir şey yapmadım" der Kai. "İyi olup olamayacağımı bilmiyorum. Birçok çocuk muhtemelen benden daha iyidir." Garcia onu en azından denemesi için cesaretlendirir ve o da denemeye karar verir.Kai, Bayan Garcia'ya "Korktuğum halde bunu denemeye karar verdiğim için çok mutluyum!" diyor.

Lise öğrencisi Blake üniversitelere başvurmaya başlamak üzeredir. Rehber öğretmeniyle yaptığı bir konuşma sırasında Blake, aralarında birkaç Ivy League okulunun da bulunduğu, başvurmak istediği beş okulun listesini sunar. Rehber öğretmen, "Bu okullara girmek oldukça zor," diye uyarır. Blake, "Biliyorum," diye yanıt verir. "Ama denemeden bilemem. En kötü ihtimalle hayır diyebilirler!" Sonuç olarak,Blake birkaç iyi okula kabul edilir ama Ivy League okullarına kabul edilmez. "Sorun değil" der rehber öğretmenine, "En azından denediğim için mutluyum."

Sabit zihniyete karşı gelişim zihniyetini teşvik etmek gerçekten işe yarıyor mu?

Kaynak: Alterledger

"Kulağa harika geliyor" diye düşünüyor olabilirsiniz, "ama gerçekten yardımcı oluyor mu, yoksa sadece iyi hissettiren bir sürü şey mi?" Büyüme zihniyetini benimsemenin her olumsuz cümleye "henüz" kelimesini eklemek kadar basit olmadığı doğrudur. Ancak öğrenciler bunu gerçekten içselleştirdiğinde, araştırmalar büyüme zihniyetinin gerçekten bir fark yarattığını göstermektedir.

Küçük bir çocuğun büyüme zihniyetini geliştirmesine yardımcı olmak, daha büyük bir öğrencinin sabit zihniyetini değiştirmesini sağlamaktan çok daha kolaydır. İlginç bir şekilde, bir çalışma ortaokul öğrencilerinin zihniyetlerini değiştirme olasılığının en düşük olduğunu, ilkokul ve lise öğrencilerinin ise daha esnek olduğunu göstermiştir.

Çocuklara sadece iki zihniyet arasındaki farkı anlatmanın yeterli olmadığını hatırlamak da önemlidir. Duvara cesaret verici posterler asmaktan ve öğrencilere yeterince uğraşırlarsa her şeyi yapabileceklerini söylemekten daha fazlasını yapmanız gerekecektir. Sabit zihniyetin üstesinden gelmek çaba, zaman ve tutarlılık gerektirir.

Gelişim zihniyetine sahip bir sınıf veya okul neye benzer?

Kaynak: Nexus Education

Öğrencilerinizle bir büyüme zihniyeti oluşturmaya başlamak ister misiniz? İşte bunun nasıl görünebileceği.

Yetenekten ziyade çabayı ve olumlu tutumu övün.

Büyüme zihniyeti, herkesin her şeyde hemen iyi olamayacağını ve yeteneğin savaşın sadece bir parçası olduğunu kabul eder. Bir öğrenciyi "zeki" veya "hızlı okuyucu" olduğu için övdüğünüzde, sadece doğuştan sahip oldukları bir yeteneği tanımış olursunuz. Bunun yerine, çabalarını takdir etmeye çalışın, bu da onları kolay olmasa bile denemeye teşvik eder.

  • "Sınavda başarılı olduğun için tebrikler, çok zekisin!" yerine "Sınavda başarılı olduğun için tebrikler, gerçekten çok çalışmış olmalısın!" deyin.

Çocuklara başarısızlığı öğrenmenin bir parçası olarak kabul etmeyi öğretin.

Pek çok öğrenci ilk seferde doğru yapamazlarsa otomatik olarak başarısız olacaklarını düşünür. Onlara yeni hareketleri tekrar tekrar yapan olimpik jimnastikçilerin videolarını gösterin. Başlangıçta, başarılı olduklarından daha sık düştüklerini belirtin. Zamanla, sonunda beceride ustalaşırlar. Ve o zaman bile bazen düşerler ve bu sorun değildir.

  • Bir öğrenci başarısız olduğunda, neyin yanlış gittiğini ve bir dahaki sefere nasıl farklı yapacaklarını düşünmelerini isteyin. Bu kökleşmiş bir alışkanlık haline gelmelidir, böylece başarısızlık öğrenme sürecinin sadece bir parçası olur.

Tekrar denemeye istekli oldukları sürece, öğrencileri deneyip başarısız oldukları için cezalandırmayın.

Öğrenciler bir şeyi yanlış yaptığında veya bir sınavda başarısız olduğunda nasıl tepki veriyorsunuz? Büyüme zihniyetini beslemek için, mümkün olduğunda doğru yapmaları için onlara bir şans daha vermeyi deneyin. Örneğin, bir öğrenciyi bir soruyu cevaplaması için çağırırsanız ve yanlış yaparsa, hemen başka bir öğrenciye geçmeyin. Bunun yerine, denedikleri için teşekkür edin ve cevaplarını yeniden düşünmelerini ve tekrar denemelerini isteyin. Çocuklar sorun olmadığını hissetmelihata yapmak için.

  • Bir öğrenci ilk seferinde açıkça denediyse ancak yine de tam olarak başaramadıysa "yeniden yapmasına" izin vermeyi düşünün. Bu, öğrenci materyalle daha fazla zaman geçirdikten veya farklı bir şekilde yaklaşmayı öğrendikten sonra bir testin yeniden yapılmasına veya makalenin yeniden yazılmasına izin vermek anlamına gelebilir.

Başarı kadar gelişime de değer verin.

"Ben yapamam" tutumunun üstesinden gelmenin tek yolu, onlara yapabileceklerini öğrenmeleri için düşük riskli yollar sunmaktır. Sadece yeni hatalara işaret etmek yerine, çocukların artık yapmadıkları önceki hataları fark etmek için zaman ayırın. Onlara, oraya ulaşmak için bebek adımları atmış olsalar bile, ne kadar ilerlediklerini gösterin.

  • Testlerde veya projelerde yüksek puan alanları övün, ancak sınıfın en iyileri arasında olmasalar bile önceki çabalarına göre gelişme gösterenleri de takdir ettiğinizden emin olun. Gördüğünüz gelişmeler hakkında spesifik olun ve "En Çok Gelişme Gösteren" ifadesini gurur duyulacak bir şey haline getirin.

Öğrencilerin çabalarının önemli olduğunu bilmelerini sağlayın.

Eğer bir gelişim zihniyeti inşa edecekseniz, not vermede "ya hep ya hiç" yaklaşımını bir kenara bırakmalısınız. Mümkün olduğunda, öğrenciler açıkça cesur bir çaba gösterdiğinde kısmi kredi verin. (Bu yüzden onlardan çalışmalarını göstermelerini istiyoruz!) Doğru yapamasalar bile yeni bir şey denemeye istekli oldukları için çocuklara teşekkür edin.

  • Başarısız olan bir öğrenciyi azarlamak yerine, onlara gerçekten ellerinden geleni yaptıklarını düşünüp düşünmediklerini sorun. Eğer yaptılarsa, o zaman açıkça o görevle ilgili biraz daha yardıma ihtiyaçları var. Ellerinden gelenin en iyisini yapmadılarsa, onlara neden olmadığını ve bir dahaki sefere neyi farklı yapabileceklerini sorun.

Çocuklara Güven Aşılamak İçin 20 Büyüme Zihniyeti Etkinliğine göz atın.

Öğretmenler sabit zihniyetin büyüme zihniyetine dönüşmesine nasıl yardımcı olabilir?

(Bu posterin ücretsiz bir kopyasını ister misiniz? Buraya tıklayın!)

Sabit bir zihniyete saplanmış bir öğrenci inanılmaz derecede sinir bozucu olabilir. Yukarıdaki örneklere bir kez daha bakalım ve bir öğretmenin her öğrencinin zihniyetini değiştirmesine nasıl yardımcı olabileceğini düşünelim.

"Matematik yapamıyorum!"

Beşinci sınıf öğrencisi Lucas matematik yapamayacağına karar vermiştir ve denemeyi bile reddeder. Bir etüt sırasında, sınıf yardımcısı ondan her zaman yapmayı öğrenmek istediği bir şeyi söylemesini ister. Lucas basketbol turnikesi atmayı öğrenmek istediğini söyler.

Bir sonraki çalışma seansları için sınıf yardımcısı Lucas'ı spor salonuna götürür ve beden eğitimi öğretmeninin 20 dakika boyunca turnikeleri çalışmasına yardım etmesini sağlar. Başında ve sonunda onu filme alır ve gelişimini gösterir.

Masalarına döndüklerinde, yardımcısı Lucas'ın kendini geliştirme ve yeni şeyler öğrenme konusunda yetenekli olduğuna dikkat çeker. Neden bunun matematik için de geçerli olduğunu düşünmemektedir? Lucas önce huysuzlanır ama sonra sürekli yanlış yapmaktan bıktığını itiraf eder. Yardımcısının ayarladığı bazı yeni aktiviteleri denemeyi kabul eder. Eğlenceli olmayacaktır ama en azından deneyecektir ve bu da bir başlangıçtır.

"Hep başarısız oluyorum."

İkinci sınıf öğrencisi Alicia, büyük bir projeyle karşı karşıya kaldığında içine kapanıyor. Öğretmeni, düşüncelerini organize etmesine ve görevine bağlı kalması için bir program oluşturmasına yardımcı olmayı teklif etti. Alicia, bu tür şeylerin ona yardımcı olmadığını söylüyor - yine de hiçbir şeyi zamanında bitiremiyor.

Öğretmeni ona büyük projelere yaklaşırken hangi yöntemleri denediğini soruyor. Alicia bir keresinde bir bilim fuarı projesi için proje planlayıcısı kullandığını, ancak onu kaybettiğini, giderek daha da geride kaldığını ve sonunda projesinin teslim etmeye bile değmeyeceğine karar verdiğini anlatıyor.

Alicia'nın öğretmeni, projesini daha küçük parçalara bölmesine yardımcı olmayı teklif eder ve her parçayı bitirdiğinde ayrı ayrı not vermeyi önerir. Bu şekilde, Alicia'nın en azından biraz çaba göstermesine değer. Alicia kabul eder ve yine de projenin tamamını bitiremese de, geçer not almak için yeterince başarılı olur. Ayrıca, bir dahaki sefere kullanmak üzere zaman yönetimi becerileri geliştirir.

"Yapabileceğimi bildiğim şeylere bağlı kalacağım."

Ortaokul öğrencisi Jamal, lisede zorlayıcı yeni dersleri denemekte tereddüt ediyor. Derslerinde her zaman iyi notlar aldı ve başarısızlık riskini almak istemiyor. Jamal'ın rehberlik danışmanı ona zorlayıcı derslerden herhangi birinin ilginç görünüp görünmediğini soruyor ve o da fen bilimlerini sevdiğini söylüyor. En azından AP Biyoloji dersini almasını öneriyor. Jamal endişeleniyor: "Ama ya benim için çok fazlaysa?" "Ya daYa o kadar çalıştıktan sonra AP sınavında başarılı olamazsam?"

Danışman, AP sınavında iyi puan almasa bile, sadece bu sınıfta mevcut olan benzersiz deneyimleri yaşayacağına dikkat çekiyor. Ve gerçekten zorlanırsa, yardım alabilir, hatta normal biyoloji dersine geçebilir. Sonunda Jamal, biraz rahatsız olsa da sınıfa kaydolmayı kabul eder. Yeni bir meydan okumayı üstlenmeye ve neler yapabileceğini görmeye karar verirbaşarmak.

Daha Fazla Büyüme Zihniyeti Kaynağı

Büyüme zihniyetinin her öğrenci için işe yaramadığı doğru. Ancak potansiyel faydaları, onu öğretmen araç setinizde tutmaya değer kılıyor. Sabit zihniyete karşı büyüme zihniyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kaynakları kullanın.

  • Mindset Works: Zihniyetler Neden Önemlidir?
  • 8 Adımda Büyüme Zihniyetini Geliştirin
  • Zihniyet Sağlığı: Büyüme Zihniyetine Karşı Sabit Zihniyet
  • Bir Öğretmen Olarak Büyüme Zihniyetinin Oluşturulması

Öğrencilerinizde sabit zihniyete karşı gelişim zihniyetini nasıl teşvik ediyorsunuz? Gelin fikirlerinizi paylaşın ve Facebook'taki WeAreTeachers HELPLINE grubunda tavsiye isteyin.

Ayrıca, Büyüme Zihniyetini Öğretmek için 18 Mükemmel Okuma Parçasına göz atın.

Başa dön