Bugünlerde çocuklar için zor zamanlar yaşanıyor. Tamamen kontrolleri dışında olan pek çok sorun var - bu gerçekten öğrenmeye zarar veriyor. Farkındalık öğretmek, çocuklarımızın çoğunun hissettiği stres ve endişeye karşı harika bir panzehirdir. İşte okul öncesi dönemden liseye kadar çocukların refahını desteklemek için 50 farkındalık etkinliği.

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklar için Farkındalık Aktiviteleri

1. Bir kartal gibi uçun

Bu egzersizde hareketi derin nefes alma ile birleştirin. Öğrenciler sınıfta yavaşça yürürken, kanatları yukarı çıkarken nefes alırlar ve kanatları aşağı inerken nefes verirler.

Deneyin: Erken Etki Öğrenimi

2. Parıltıyı getirin

Sakinleşmek için bir sim kavanozunu çalkalayın ve ardından sim kavanozun dibine çökene kadar izleyin ve nefes alın.

Kendiniz yapın: Happy Hooligans

3. Doğayı boyayın

Hiçbir şey çocukları doğayla bağ kurmak kadar sakinleştiremez. Çeşitli yapraklar, çubuklar ve kayalar toplayın, ardından çocukların bulduklarını süslemek için poster boyası kullanmalarına izin verin.

REKLAM

4. Altın bir an yakalayın

Ses, sinir sistemini sıfırlamada güçlü bir araçtır. Öğrencilerden masalarına oturmalarını, gözlerini kapatmalarını ve dikkatle dinlemelerini isteyin. Bir zil çalın ve öğrencilerden sesin azaldığını duyduklarında ellerini kaldırmalarını isteyin.

Deneyin: Özenli Öğretim

5. Teddy nefes almayı deneyin

Öğrencilerinize yavaş ve dikkatli nefes almayı öğretin. Göğsünde peluş bir hayvanla yere uzanmalarını sağlayın. Derin nefes almalarını ve havasızlıklarının yükselişini izlemelerini söyleyin, sonra nefes verin ve düşüşünü izleyin. Daha yavaş veya daha hızlı nefes aldığınızda veya nefesinizi tuttuğunuzda ne olduğunu görün.

Deneyin: Erken Etki Öğrenimi

6. Kitap okuyun

Okul öncesi çocuklar için farkındalık dersi veren düzinelerce harika kitap var. Sadece küçükler için olan favorilerimizden birkaçı Huzurlu Panda ve Ben Ormandayım .

Deneyin: Çocuklara Farkındalığı Öğretecek 15 Kitap

7. Bir dinleme yürüyüşü yapın

Çocukları bir dinleme yürüyüşüne çıkarırken onlara odaklanmayı ve dikkatle dinlemeyi öğretin.

Deneyin: Children's Learning Institute

8. Beş duyunuzu da harekete geçirin

Öğrencilerinizin gördüklerini, kokladıklarını, duyduklarını, tattıklarını ve hissettiklerini gözlemlemelerine rehberlik ederken şimdiki ana odaklanmalarına yardımcı olun.

Deneyin: Sıfırdan Üçe

9. Baloncukları üfleyin

Hiçbir şey zihni eski güzel baloncuk üfleme kadar temizleyemez (ve derin nefes almayı teşvik edemez). Baloncukları üfleyin, sonra patlamadan önce ne kadar uzağa gittiklerini izleyin!

10. Topraklanın

Öğrencilerle birlikte "dikkatli ayaklar" vücut taraması yapın. Ayakta dururken (veya otururken) gözler kapalı ve ayaklar sıkıca dikilmiş halde, öğrencilerden siz onları bir dizi sorudan geçirirken nasıl hissettiklerini gözlemlemelerini isteyin.

Deneyin: Blissful Kids

11. Parmak izi alıştırması yapın

Öğrencilerin sessizce oturmalarını ve bir ellerini avuç içleri içe bakacak şekilde önlerine koymalarını sağlayın. Başparmağın altından başlayarak, ellerinin dış hatlarını başparmaklarının ve her bir parmağın etrafında nasıl çizeceklerini gösterin. Yukarı doğru çizerken nefes almalarını isteyin. Aşağı doğru çizerken nefes verin.

12. Suda oynayın

Su, stres ve endişe için eski bir ilaçtır. Sınıfınızda bir su masası kurun ve öğrencilerin orta saatte dönmesine izin verin.

İlkokuldaki Çocuklar için Farkındalık Aktiviteleri

13. Mantraları kullanın

Mantralar, olumlu davranışları teşvik etmenin, çocukların odaklanmasına ve rahatlamasına yardımcı olmanın ve olumlu öz saygı oluşturmanın basit bir yoludur.

Deneyin: Günlük Meditasyon

14. Derin nefes alın

Çocuklara dikkatli nefes alarak düşüncelerini ve bedenlerini sakinleştirmeyi öğretin. Öğrencilerden masalarında sessizce oturmalarını ve dikkatlerini size yöneltmelerini isteyin. Bir Hoberman küresini tam boyutuna ulaşana kadar yavaşça ayırırken nefes almalarını sağlayın. Küreyi daraltırken nefes vermelerini sağlayın.

15. Bir sakinleşme köşesi oluşturun

Öğrencilerin yeniden odaklanmaları için güvenli ve rahat bir alan belirleyin.

Deneyin: Sakinleşme Köşesi Nasıl Oluşturulur ve Kullanılır

16. Dikkatli sanat pratiği yapın

Yaratmak için zaman ayırmak, çocuklar için en iyi farkındalık faaliyetlerinden biridir. Birçok çocuk sanatta huzur ve rahatlama bulur. Zihinlerini odaklar ve etraflarındaki dünyaya çok daha ilgili bir şekilde bakmalarına yardımcı olur.

Deneyin: 18 Farkındalık Sanat Etkinliği

17. Farkındalık temalı hikayeler okuyun

Bu 15 harika hikaye ile öğrencilerinizin sosyal-duygusal farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olun.

Deneyin: Çocuklara Farkındalığı Öğreten Kitaplar

18. Rehberli imgelemeyi deneyin

Rehberli imgeleme ile öğrencilerin meşgul zihinlerini yeniden yönlendirmelerine yardımcı olun. Kesintilerin olmadığı sessiz bir yer seçin. Öğrencilerden sessizce oturmalarını ve gözlerini kapatmalarını isteyin. Arka planda yumuşak, rahatlatıcı bir müzik çalarken rehberli imgeleme metnini yavaşça okuyun.

Deneyin: Sakinleştirici Zihin-Beden Egzersizleri

19. Usta göbek solunumu

Öğrencilerin kolları yanlarda ve gözleri kapalı bir şekilde uzanmalarını sağlayın. Karınlarını derin nefes aldıkça şişen bir balon olarak hayal etmelerini sağlayın. Nefes verirken balonun söndüğünü hissetmeliler. Tekrarlayın.

Deneyin: Filleri Dengelemek

20. Sadece dinle

Öğrencilerden gözleri kapalı olarak sessizce oturmalarını isteyin. Zihinlerini susturmalarını ve etraflarında olup bitenleri dinlemeye odaklanmalarını isteyin. Bir dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Dışarıdaki kuşları, radyatörün uğultusunu veya kendi nefeslerinin sesini duyabilirler. Düşüncelerin dinlemelerini bölmesini engellemeleri için onları teşvik edin. Süre dolduğunda gözlerini açmalarını isteyin. Zihinlerinin ve bedenlerinin nasıl hissettiğini sorun.faaliyet öncesine kıyasla.

21. Ayağa kalkın ve gerinin

Herkesten oturdukları yerden kalkmalarını ve sessizce vücutlarını esnetmelerini istemek için bir an ayırmanın ne kadar etkili olduğu şaşırtıcıdır.

22. Renk arayışına çıkın

Her öğrenciye bu çıktının bir kopyasını verin ve sayfada listelenen her renk için bir öğe bulmak üzere sınıfta (veya kütüphanede, koridorda, açık alanda vb.) arama yapmalarını isteyin. Tek sorun, herkesin dikkatli bir şekilde çalışabilmesi için bağımsız ve sessiz bir şekilde arama yapmalarıdır.

23. Çizim ipuçlarını kullanın

Çizim ve karalama yapmak zihni rahatlatmanın ve sinirleri yatıştırmanın harika yollarıdır. Çizim için serbest zamanın yanı sıra, çizim ipuçları da sunun. Örneğin, "Mutlu olduğunuz yeri çizin" veya "En sevdiğiniz kişiyi çizin" gibi.

24. Yansıtıcı günlük tutmak için zaman ayırın

Öğrencilere serbest yazmaları için zaman verin. Yazılarının içeriği veya biçimi konusunda sınırlar koymayın, sadece kendilerini istedikleri şekilde ifade etmeleri için onları teşvik edin. Listeler yapabilir, şiirler, denemeler veya göndermek istedikleri mektupları yazabilir ya da sadece kelimeleri veya cümleleri not alabilirler.

25. Farkındalık yazı ipuçlarını kullanın

Bazen çocuklar ne hakkında yazacakları konusunda fikir bulmakta zorlanırlar. "Beni mutlu eden (ya da üzen ya da kızdıran) şeyler" ya da "Beş dileğim olsaydı" gibi düşündürücü ipuçları verin ya da en sevdikleri şeylerin (insanlar, hayvanlar, oyunlar, yerler) listesini yapmalarını sağlayın.

Deneyin: Birinci Sınıf Yazma İpuçları

26. Endişe canavarları yaratın

Öğrencilerinize nasıl endişe canavarı yapacaklarını öğretin. Ardından, onları üzen veya endişelendiren bir şey olduğunda, bunu yazabilir ve endişe canavarlarına verebilirler.

Deneyin: Erken Etki Öğrenimi

Ortaokuldaki Çocuklar için Farkındalık Aktiviteleri

27. Hikaye kitapları okuyun

Ortaokul çocuklarının resimli kitaplar için çok büyük olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir daha düşünün. Büyük çocuklar bile kendilerine kitap okunmasını severler ve birçok resimli kitap mükemmel farkındalık dersleri içerir.

Deneyin: Ortaokulda Farkındalığı Öğretmek İçin Resimli Kitapları Nasıl Kullanıyorum?

28. Bir mutluluk kolajı yapın

Bizi mutlu eden şeyler üzerine düşünmek, yaşamlarımız için şükran duygusu geliştirmemize yardımcı olur. Öğrencilerden kendilerini mutlu eden fotoğraflar, çizimler, yazılar ya da başka hatıralar getirmelerini isteyin. Öğelerini büyük bir parça inşaat kağıdına yapıştırmalarını ve süslemelerini sağlayın.

29. Farkındalık Tombalası Oynayın

Oyunlar, farkındalık konusunda faydalı, paylaşılan bir deneyim olabilir ve tombalayı kim sevmez ki? Bu tombala oyunu, öğrencilerin durup çevrelerine bakmalarına, daha fazla mevcut olmalarına, başkaları için güzel bir şey yapmalarına ve ruh hallerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

Deneyin: Beauty and the Bump NYC

30. Bahçeyi kazın

Çocuklar için en iyi farkındalık aktivitelerinden biri toprakla bağ kurmak ve bir şeylerin büyümesini izlemektir. Neden bir okul bahçesi oluşturmayasınız? Bu, özellikle çok sık bahçe yapma fırsatı bulamayan şehir çocukları için harika olacaktır.

Deneyin: Bir Okul Bahçesi Bir Mahalleyi Nasıl Dönüştürdü?

31. Farkındalık çöpçü avına çıkın

Çocuklarınızı dışarı çıkarın ve odaklanmayı öğrenmek için bu kartları kullanırken dolaşmalarına izin verin.

Deneyin: Elkhorn Slough Reserve

32. Yığın kayalar

Her ne kadar doğada taş yığma uygulaması bazıları tarafından önerilmese de, iç mekanlarda tekrarlamak için harika bir etkinliktir. Yerel el sanatları mağazanızdan bir miktar taş satın alın ve çocukların bir kare karton üzerine inşa etmelerine izin verin.

Deneyin: Oyun Ritimleri

33. Kaslarınızı gevşetin

Öğrencilerinizi aşamalı kas gevşemesi ile yönlendirin.

Deneyin: Zihin Beden Becerileri: Duygusal Düzenleme için Aktiviteler

34. Kendi portrelerinizi oluşturun

Bu müthiş sanat projesi, çocukları kendilerini benzersiz kılan şeyler hakkında düşünmeye teşvik ediyor. Bir portre çizdikten sonra, onlardan kişiliklerini tanımlayan kelimeler eklemelerini isteyin.

Deneyin: Çocuk Aktiviteleri

35. Niyetlerinizi belirleyin

Çocuklar günleri için basit bir niyet belirlemek için zaman ayırdıklarında, bu onların daha üretken olmalarına yardımcı olur.

36. Barış içinde girin

Öğrenciler sınıfınıza girmek için sıraya girdiklerinde, her birinin durmasını ve içeri girmeden önce tam bir nefes alıp vermesini sağlayın. Bu, koridorun kaosundan sakin bir öğrenme ortamına dikkatli bir geçiş sağlayacaktır.

37. Meditasyonu tanıtın

Meditasyon, stres ve kaygıyı yönetmek için inanılmaz bir araçtır. Çocuklarınızı çocuklara uygun bir versiyonla tanıştırın.

Deneyin: Anahana

38. Kendinize karşı sevgi dolu bir nezaket uygulayın

Mantralarla çocuklara kendilerine karşı şefkat geliştirmeyi öğretin.

Deneyin: Mindful Littles

39. Başkalarına karşı sevgi dolu nezaket uygulayın

Dostluk dilekleriyle etrafınızdakilere biraz sevgi dağıtın.

Deneyin: Mindful Littles

Lisedeki Çocuklar için Farkındalık Aktiviteleri

40. Farkındalık günlüğü tutun

Düşüncelerinizi ve duygularınızı bir günlükte ifade etmek, farkındalığı teşvik eden yaşam boyu sürecek bir stratejidir.

Deneyin: Bu Ücretsiz Farkındalık Dergisi Ortaokul Sınıfınıza Biraz Sakinlik Getirecek

41. Beş parmak şükran pratiği yapın

Öğrencilerin bir an durup her parmaklarına minnettar oldukları bir şeyi saymalarını sağlayın. Bunun tutumlarını nasıl minnettarlığa dönüştürdüğüne şaşıracaksınız.

Deneyin: Lise Öğrencileriniz İçin 4 Farkındalık Uygulaması

42. Farkındalığı iyi kitaplarla destekleyin

Christian Blauvelt tarafından yazılan Be More Yoda: Mindful Thinking From a Galaxy Far Far Away veya Karen Bluth, PhD tarafından yazılan The Self-Compassionate Teen kitaplarına göz atın.

43. Renkli mandalalar

Bu doğru! Mandala boyama terapötik olabilir. Bu aktivitenin rahatlamayı teşvik ettiği ve konsantrasyonu artırdığı bilinmektedir.

Deneyin: Sakinleştirici Adaçayı

44. Elinizde bir lav lambası bulundurun

Lav lambalarının transa geçiren etkilerini hepimiz biliyoruz. Sınıfınızda öğrencilerin çekilebileceği sessiz bir köşe seçin ve sadece oturup bakmak için birkaç dakikanızı ayırın. Ya da daha iyisi, kendinizinkini yapın!

Deneyin: PBS.org'da Kendin Yap Lav Lambası

45. Öğrencilerin ekran sürelerini uyarlayın

Sürekli girdi bombardımanı altındayken dikkatli olmak zordur. Ekran süresini takip etmekten telefonsuz Cuma günlerine kadar, gençlerimizi ekran süresinden kopmaya teşvik etmenin birçok yolu vardır.

Deneyin: Okullar Ekran Başında Geçirilen Zamana Nasıl Sağduyulu Farkındalık Getiriyor?

46. Dans terapisini deneyin

Dans etmek, stresi azaltma ve anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletme gibi önemli zihinsel sağlık yararları sağlar.

Deneyin: Very Well Mind

47. Farkındalık uygulamaları indirin

Gençlerin dengeyi bulmalarına yardımcı olacak çok sayıda yararlı farkındalık uygulaması var. Relax Meditation ve Ten Percent Happier'ı seviyoruz.

Deneyin: Bugün Gençleri Yetiştirmek

48. Duyguları müzikle yatıştırın

Müziğin zihin için birçok faydası vardır. Sınıfta çalışma süresi boyunca klasik müzik çalın. Veya öğrencilerin odaklanmasına ve yaratmasına yardımcı olmak için Spotify'da Zen çalma listelerine bakın.

Deneyin: Çocuklar için Klasik Müzik Şarkıları

49. Günlük hedefler belirleyin

Güne veya okul dönemine olumlu bir niyetle başlamak odaklanmayı ve konsantrasyonu artırır.

Deneyin: Shape.com

50. Rehberli imgelemeyi kullanın

Öğrencilerinizden sessizce oturmalarını ve gözlerini kapatmalarını isteyin. Ardından sakin ve nazik bir sesle onlara dikkatli bir görselleştirme yoluyla rehberlik edin.

Deneyin: Şefkatli Danışmanlık

Sınıfta çocuklar için uyguladığınız farkındalık aktiviteleri nelerdir? Facebook'taki WeAreTeachers Helpline grubumuzda paylaşın.

Ayrıca, Güçlü Sınıf Topluluğu Oluşturmanın 12 Yolu'na da göz atın.

Başa dön